De restauratie en herbestemming van het gemeentelijke monument aan de Krommestraat 32-34 in Amersfoort was een intensief en inspirerend proces.
Als architect en duurzaamheidsdeskundige, gespecialiseerd in duurzame (biobased) oplossingen, adviseerde ik op het gebied van bouwkundige maatregelen, detaillering, energieconcepten en circulariteit.
Binnen een multidisciplinair team, waaronder Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij, Gemeente Amersfoort (monumentenzorg) en Energieambassade, lag mijn focus op het realiseren van duurzame, toekomstbestendige oplossingen, met respect voor het cultuurhistorische karakter.
Bij dit project werden onder andere schelpen, geëxpandeerde kleikorrels, gemetselde kalk-hennep, cellulose en houtvezelisolatie toegepast vanwege hun ecologische en bouwfysische kwaliteiten. Daarnaast maakten we gebruik van innovatieve technieken zoals spaceloft, glasvezel en vacuümisolatie.
Het project bracht unieke uitdagingen met zich mee. Een onverwachte vondst van een gewelfkelder veranderde de hele indeling van het pand en leidde tot het ontwerp en de realisatie van een afzinkkelder. Daarnaast moesten we omgaan met asbestsanering en doorgezaagde trekbalken. Historische details, zoals kloostermoppen en IJsselstenen, werden zorgvuldig vrijgelegd en behouden. Dendrochronologisch onderzoek wees uit dat sommige balken dateren uit 1399, wat de rijke geschiedenis van het pand onderstreepte.
Ook op installatietechnisch gebied waren er complexe vraagstukken. Hoewel het gebruik van grachten- en rioolwater voor energieopwekking niet haalbaar bleek, werden creatieve en duurzame alternatieven ingezet om aan de horecafunctie van het pand te voldoen. Zie film…
Dit project illustreert mijn passie voor het verduurzamen van erfgoed. Met diepgaande bouwfysische kennis en innovatieve oplossingen combineerden we historische authenticiteit met moderne duurzaamheid. Het resultaat: een monument dat de tand des tijds weerstaat én duurzaam is voor de toekomst.